INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE ALE CUPTORULUI DAMPF CU COMBUSTIBIL SOLID ( LEMNE )
1. INCALZIREA CUPTORULUI :
Sistemul de incalzire al vetrei este direct, prin transmiterea caldurii catre vatra printr-un sistem de tevi care inconjoara fiecare camera de coacere, atat dedesubt cat si deasupra.
Incalzirea cuptorului se va face treptat verificand constant temperatura vetrelor cu ajutorul termometrelor instalate in partea frontala a cuptorului.
Incalzirea cuptorului se va face de catre un fochist autorizat care va alimenta regulat focarul cuptorului dispus in partea din spate.
Mentionam ca timpii de ridicare a temperaturii vor fi in functie de tipul de esenta a lemnului si umiditatea acestuia.
Cuptorul DAMPF alimentat constant cu lemne urca cu aproximativ 25 C / ora temperatura vetrelor, iar dupa atingerea valorii de aproximativ 130 – 150 C, urca temperatura vetrelor cu 50 C ora.
Mentinerea temperaturii optime de coacere se va face cu o alimentare mai scazuta a focului din focarul cuptorului cu lemne.
Mentinerea temperaturii se mai poate face si prin inchiderea suberului cuptorului dupa stingerea totala a focului.
Micsorarea temperaturii se va face prin domolirea focului din focarul cuptorului, chiar stingerea lui, dar si prin deschiderea usilor vetrelor aflate in partea frontala a cuptorului.
2. INTRETINEREA FOCARULUI :
Focarul este construit din samota cu pereti bine dimensionati, pentru limitarea pierderilor de caldura.
Focarul este partea din spate a cuptorului prin care se face incalzirea cuptorului si a vetrelor acestuia, prin alimentare constanta cu lemne.
Focarul trebuie curatat periodic de cenusa si alimentat cu lemne uscate, pentru o functionare corecta a acestuia.
3. INSTALATIA DE ABUR :
Cuptorul DAMPF are 2 tipuri de instalatii de abur:
- pentru vetre
- pentru dospitor.
Instalatia de abur pentru vetre se porneste de la robinetul aflat in partea frontala a cuptorului, utilizandu-se aproximativ 15 – 20 sec, in functie de presiunea apei, la fiecare sarja de paine, ori de cate ori este nevoie.
Instalatia de abur are dispuse in partea laterala a cuptorului tevile stropitoare care folosesc la pulverizarea apei pe instalatia de abur, si trebuiesc curatate de calamina periodic in functie de duritatea apei.
Instalatia de abur pentru dospitor se foloseste ori de cate ori este nevoie tinand robinetul deschis aproximativ 5 sec urmat de o pauza de cateva minute pentru reincalzirea instalatiei de abur.
4. INCARCAREA VETRELOR :
Coacerea produselor de panificatie se face direct pe vatra sau in tavi.
Alimentarea vetrelor se poate face cu panacotul sau cu lopata (din material lemnos).
Greutatea produselor finite poate fi cuprinsa intre 50gr si 2 kg.
Rezultatul coacerii este un produs copt uniform, crescut si cu gust deosebit.
5. INTRETINEREA CUPTORULUI :
Cuptorul are dispuse frontal 4 guri de curatare a fumurilor care trebuiesc curatate periodic de cenusa rezultata din arderea materialului lemnos, odata la 2 ani.
Se va efectua curatarea vetrelor la terminarea fiecarui schimb de lucru, sau ori de cate ori este necesar.