Punerea in functiune

Exploatarea cuptoarelor DAMPF necesita ca inainte de punerea in functiune sa se faca o atenta verificare cu privire la starea vetrelor, instalatia de incalzire si aburire, pirometrelor sau milivoltmetrelor, mecanismul de manevrare a subrelor si lampii pentru iluminarea vetrelor.

Incalzirea cuptorului DAMPF

Incalzirea cuptorului la inceperea lucrului se face aprinzand injectorul si reglandu-l pentru obtinerea unei arderi nefortate, spre a nu se degrada zidaria sau carcasa metalica datorita socului termic, astfel, solicitarea fortata a injectorului mareste consumul de combustibil prin arderea incompleta si produce o cantitate mare de fum, care se depune pe canalele de evacuare si cos, influentand negativ asupra tirajului.

Reglarea arderii cuptorului DAMPF

Reglarea arderii are drept scop asigurarea unei bune incalziri a cuptorului, cu consum redus de combustibil. Instalatia de ardere poate realize performanta optima numai pentru un anumit combustibil, de o anumita calitate, pentru care ea a fost calculata si construita. Obtinerea unei arderi perfecte se urmareste dupa aspectul flacarii si dupa aspectul fumului la cos. Flacara trebuie sa fie semitransparenta, galbena , de culoarea paiului; capatul flacarii trebuie sa fie curat, fara limbi de fum si trebuie sa cuprinda in mod uniform intregul spatiu al focarului, fara sa atinga peretii sau elementele de incalzire. Fumul care iese pe cos nu trebuie sa fie negru sau colorat, ci straveziu.

Conditiile de intretinere a cuptoarelor tip DAMPF

Conditiile generale de intretinere ale cuptoarelor, pentru asigurarea functionarii optime pe o perioada cat mai indelungata sunt:

  • efectuarea curatarii vetrelor la terminarea fiecarui schimb de lucru, sau ori de cate ori este necesar;
  • verificarea saptamanala a orificiilor din tevile de alimentare cu apa pentru aburire a vetrelor si eventual desfundarea lor dupa caz, daca prezinta depuneri de calcar;
  • curatarea saptamanala a tevilor de evacuare a surplusului de apa de la aburire;
  • verificarea lunara a orificiului de evacuare a gazelor si inlaturarea dupa caz a eventualelor depuneri.